Arbejdsrelateret stress øger risiko for depression

oktober 31, 2007

homer-simpson.jpg

I et storstilet studie med over 24.000 canadiske deltagere påvises sammenhængen mellem arbejdsrelateret stress og øget risiko for at udvikle depression. Undersøgelse blev ledet af Dr. Emma Robertson Blackmore fra University of Rochester Medical School.

Forskerne undersøgte effekten af flere forskellige stress-relaterede forhold, herunder: Indflydelse i ens arbejde, variationen i ens arbejde samt udviklingsmuligheder, psykologiske krav og belastninger, kollegial støtte, sikkerhed i ens ansættelse samt graden af fysisk belastning.

Overordnet fandt undersøgelsen, at nær 5 pct. af deltagerne i undersøgelsen – 3.5 pct. af mændene og 6 pct. af kvinderne – haft en depressiv episode indenfor en 12-måneders periode og at

Specifik fandt forskerne at mænd og kvinder i nogen grad har forskellige risiko-faktorer for udvikling af depression associeret til deres oplevelser på arbejdspladsen: For mændene fandt man, at gruppen der indenfor det sidste år havde oplevet høje krav og ringe indflydelse i deres arbejde havde en fordoblet risiko for at udvikle depression.

Blandt kvinderne fandt man, at ringe indflydelse i arbejdet var særligt relateret til udvikling af depression.

Fælles for kønnene var, at ringe kollegial støtte var relateret til udvikling af depression.

Samlet understreger undersøgelsen sammenhængen mellem arbejdsrelateret stress og depression. Den peger imidlertid også på omfanget af depression og nødvendigheden af en offensiv offentlig og privat politik i forhold til dette voksende sundhedsproblem. Depression i og under for arbejdspladsen er alt for ofte overset og utilstrækkelig behandlet.

Der er brug for et øget opmærksomhed og behandlingsindsats fra statens side i forhold til depression. Man må anerkende depression som en hyppig og alvorlig lidelse med samme behandlingsbehov som fysiske lidelser.

Virksomheder må for deres part være opmærksomme på den balance mellem krav og ressourcer de byder deres ansatte. Det er imidlertid lige vigtigt, at begynde at fokusere på, hvordan god kollegial støtte og kontakt faciliteres, da social støtte tydeligvis er en afgørende beskyttende faktor imod depression – også på arbejdspladsen. Endelig er det oplagt, at begynde at tænke i måder at mere opmærksom på ansattes velbefindende; evt. igennem screeninger og støtte til de som måtte have brug for det.

Undersøgelsen, der netop er publiseret i American Journal of Public Health kan findes her.

Reklamer

2 kommentarer to “Arbejdsrelateret stress øger risiko for depression”

 1. Fruen Says:

  Hej Nicolaj. En lignende undesøgelse blev der ref. til i Weekendavisen sidste år i november, tror jeg.

  Den vidste, lidt forenklet, at havde kvinden været udsat for omsorgssvigt i barndommen, var hendes evne til at håndtere stress 3 fold forringet i forhold til en “almindelig” kvinde.

  Tankevækkende. Jeg har skrevet lidt om dette på min blog.

 2. michael Says:

  hey,

  Her er noget om ‘stressorer:
  http://myluckymedia.com/kognitivterapi/2008/stressorer/

  Mere om stress angst, og fobi med video ‘foredrag’:
  http://www.stressangstfobi.dk

  Det der optager mig er:
  Hvad er det der stresser os?
  Og kan vi overhovedet undgå stress?

  Der mange meninger om det, men det kan i betale sig at blive opmærksom på hvad der stresser lige netop en selv.

  Ofte bliver man nød til at blive bevidst om hvordan stress/angst føles og ‘opleves’, for at vide om man har det, for derefter at finde årsagerne frem.

  Der er mange forskellige ting der påvirker os og stresser, og nogle af de ting vi ‘bare gør’ virker meget stressende. Det at rejse er noget der er krævende er rejse aktivitet.

  I dag ved man at Stress bygger sig op over tid, og med belastende oplevelser i bagagen, får nogen nok før andre.

  Se meget mere i online video ‘foredrag’ på ovennævnte side.

  Husk at besøg http://www.angstforeningen.dk også. Foreningen består af meget kompentente forskere, og behandlere indenfor angst , stress mm.

  mvh michael


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: