Spirituel men ikke religiøs?

marts 6, 2007

rel.jpg

Det er ikke ualmindeligt, at betragte h.h.v. spiritualitet og religiøsitet som generisk knyttet til samme kilde. Men antager vi at kraften fra kilden strømmer fra mennesket selv og undersøger vi de personlige karakteristika, der knytter sig til de nævnte kategorier brydes uniformiteten.

En amerikansk og polsk forsker undersøgte for nylig 375 mennesker i et amerikansk samfund for deres tros-orientering og sammenholdt dette med en række personlighedstests. Forskerne skelnede mellem subjektiv spiritualitet og traditionsorienteret religiøsitet og fandt, at de to grupper var endog meget forskellige, når det kom til specifikke personlighedstræk. Det viste sig, at personer orientet imod traditionsorienteret religiøsitet oftest er mere politisk højreorienteret og autoritære i deres samfundssyn. Samtidig scorede de højere på samvittighedsfuldhed og altruisme. Gruppen bestående af de åndelige og spirituelle tilhængere er ikke i samme grad knyttet til en særlig politisk observans; med en lille tendens til det venstreorienterede. De udmærker sig endvidere ved et mere antiautoritært samfundssyn og på mål for udadvendthed, venlighed og åbenhed overfor nye ideer.

Der synes således at ligge forskellige livsanskulser bag en h.h.v. spirituel og eksempelvis en kristen eller islamisk trosorientering.

Artiklen kan læses i sin fuld længde her.

Reklamer

3 kommentarer to “Spirituel men ikke religiøs?”

 1. Bøtt Says:

  Formentlig ville man også kunne påvise en sammenhæng mellem “intelligens” og de undersøgte personlighedstræk/religøst ståsted.
  Jeg vil vædde med at de spirituelle som gruppe betragtet gennemsnitteligt er mere intelligente. 🙂 …og tilhængere af danske dolke party er nok ikke særligt kloge…

  /u.

 2. Anja Says:

  Og der kom sørme en undersøgelse – mennesker der lever efter en mere rationel overbevisning, altså ikkereligiøse, vandt på intelligens.

  Jeg siger ikke at jeg overhovedet tager sådanne undersøgelser for gode varer.

  Mennesker er jo unikke – ikke lavet af kvantitativt stof:)

  Tror mere det handler om kultur…!


 3. Tak for godt input. Jeg er overbevist om at den kærlige kraft kommer fra Gud Faderen. Det har jeg netop skrevet en bog om, som du kan hente ned og læse gratis fra http://www.stjernespillet.dk


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: