Mañana – psykolgien bag overspringshandlinger

januar 17, 2007

procrastinate1.gif

Du burde formentlig lave noget ganske andet end at læse dette indlæg netop nu. Jeg burde ihvertfald lave noget ganske andet end at skrive det. Ifølge nye forskningsresultater deler vi i så fald slægtskab med 15-20 pct. af befolkningen i den industrialiserede del af verden.

I en metaanalyse foretaget af Professor, Piers Steel fra University of Calgary og publiseret denne måned i American Psychological Association’s Psychological Bulletin fremgår det, at prograstinering (dvs. bevidst at udskyde en intenderet handling og samtidig have en forventing til den negative konsekvens heraf) kan koges ned til fire faktorer : 1) Den enkeltes forventning til, at kunne løse den forhåndværende opgave eller graden af selvtillid – 2) den oplevede værdi/ gevinst ved at færdiggøre opgaven – opgavens tilgængelighed samt dens deadline – 4) og endelig den enkeltes evne for behovsudsættelse eller graden af impulsivitet.

Mennesker der ofte prokrastinerer er således ifølge Steel mere impulsive, usikre på deres evne til at løse de opgaver de står overfor og vægter samtidig ikke den samme værdi i at færdiggøre det pågældende arbejde. Overraskende finder han ikke belæg for perfektionisme som en medierende faktor i forhold til prokrastinering.

Jeg ser en risiko for i denne undersøgelse og i den aktuelle stress-debat, at overvægte individbundne faktorer og derved overse, hvorledes ens omgivelser, fx. ens arbejdsplads, kan være at største betydning for, hvorvidt den enkelte føler sig klædt på til sit arbejde, føler incitament til at løse samme og i det hele taget nyder rimelige vilkår for udførsel af sit arbejde.

Adgang til artiklen kan opnås via: http://content.apa.org/journals/bul/133/1/65

Reklamer

En kommentar to “Mañana – psykolgien bag overspringshandlinger”

  1. Anne Knudsen Says:

    Jeg har lige set denne hjemmeside om stress: http://www.psykisksundhed.dk/stress
    Jeg tror det kan være noget relevant.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: